The Savill Building

The Crown Estate

The Savill Building is the visitor centre situated at the entrance to the Grade I listed Savill Garden within Windsor Great Park. The building was originally designed by Architect Glen Howells and construction built in 2006.

TFT has acted as Project Manager and Lead Consultant/Contract Administrator for the first phase of a planned multi-phase refurbishment programme. The works comprised two elements executed under separate contracts. The heating improvement works involved the removal of redundant services, boiler replacements, refurbishment of underfloor heating pipework and perimeter trench heating, installation of automated controls and replacement of existing cold water storage tanks.

The other element involved fit-out works to create a new commercial kitchen and restaurant comprising structural alterations, power upgrade, specialist lighting, fit-out of kitchen and restaurant, installation of feature copper-clad pizza ovens, specialist joinery including an element of reclaimed furniture, and the installation of new revolving doors to main entrance.

The building itself has won many awards and as it sits at the entrance to the Grade I listed Savill Garden a sensitive approach to both design and construction was required. A further issue was the need to remain trading for the majority of the construction phase and effective stakeholder engagement was crucial to achieving this.